Girişimlerin Başarısız Olmasında Rol Oynayan 19 Kritik Hata
Pazar ihtiyacı olmayan bir ürün çıkarmak: İhtiyaç duyulmayan bir ürünü piyasaya sürmek girişimcilerin yaşadığı en büyük sorunlardan biri. Başlarken yeterli pazar çalışması yapmamak insanların ihtiyaç duymadığı ve satın almayı tercih etmediği bir ürünü ortaya çıkarmakla sonuçlanabiliyor.
Finansal kaynak bulamamak: Girişimlerin sahip olduğu maddi kaynak sınırlıdır ve bu sebeple finans yönetiminin çok başarılı sürdürülmesi gerekiyor. Devlet teşvik / hibe programları ve yatırımcılar dışında finansal kaynak olmaması ve sahip olunan paranın iyi yönetilememesi girişimcilerin finansal kaynak eksikliğinden dolayı başarısız olmasında etkin rol alabiliyor.
Doğru ekibi bulamamak: Farklı yetenekleri olan kişilerden oluşan etkin bir ekip kurmak son derece önemlidir. Sıkça yapılan hatalardan biri akraba veya yakın arkadaşlardan oluşan bir ekip kurmak ya da bir arada çalışılmamış kişiler ile yola çıkmak girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olabiliyor.
Rekabet üstünlüğü sağlayamamak: Bir fikir pazara girmeye başladığında aynı alanda birden fazla oyuncu olduğu görülebilir. Bu sebeple rekabete takılıp kalmak sağlıklı olmamakla birlikte, rekabeti göz ardı etmek de girişimleri başarısızlığa götürebiliyor.
Fiyatlandırma sorunları: Doğru fiyatlandırmayı yapabilmek girişimler için çok önemli bir başarı ölçeğidir. Maliyetleri karşılayacak kadar yüksek ve müşteriyi getirecek kadar düşük bir fiyat belirleyememek girişimleri başarısızlığa götürebiliyor.
Kullanıcı dostu olmayan ürün: Kullanıcıların ne istediğini veya neye ihtiyacı olduğunu net bir şekilde saptayamamak çoğu zaman kullanılmayacak bir ürün geliştirmekle sonuçlanabiliyor ve başarısızlığa sebep oluyor.
İş modeli olmayan ürün: Efektif bir iş modeline sahip olmak, tehditleri daha erken fark edebilmeye olanak sağlar. Başarısızlıkla sonuçlanan girişimlerin kurucuları bir iş modelinin yola çıkarken en önemli bileşen olduğu konusunda hemfikirler.
Kötü pazarlama: Hedef kitleyi bilmek ve hedef kitleye doğru yaklaşabilmek bir girişimi başarıya götüreceği gibi yanlış pazarlama aktiviteleri de girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olabiliyor.
Müşterileri yok saymak: Kullanıcılardan geri bildirim almak ve müşteri ile birlikte ürünü geliştirmek son derece önemlidir. Kullanıcıları görmezden gelmek girişimlerin yüzünü başarısızlığa dönmesine sebep olabiliyor.
Ürünü yanlış zamanda çıkarmak: Ürünü gereğinden erken çıkarmak kullanıcılarda ürüne ihtiyaç olmadığı izlenimi oluşturabildiği gibi, ürünü gereğinden geç çıkarmak da fırsatların kaçırmasına sebep olabilir.
Odağını kaybetme: Dikkat dağıtıcı projeler, kişisel sorunlar ya da genel bir odak kaybı birçok girişimi başarısızlığa götürüyor.
Takım ve yatırımcılar arasındaki uyumsuzluk: Yatırımcılar ile işlerin kötüye gitmesi ya da uyumsuzluk yaşanması girişimleri başarısızlığa sürükleyebilir.
Pivotun kötüye gitmesi: Pivot girişimin çok iyi yerlere gelmesini sağlayabileceği gibi, girişimin yanlış yola girmesine de sebep olabilir.
Tutku eksikliği: Girişimcilerin girişimleri ile ilgili bir tutkusu olmaması ya da girişimin alakalı olduğu sektörle ilgili yeterli bilgisi olmaması da girişimlerin başarısızlık sebeplerinden birisi.
Başarısız coğrafi genişleme: Girişimin iş modeli ve pazarı ile operasyonun sürdüğü lokasyon uyumsuzluğu başarısızlığa sebep olabilir.
Yasal zorluklar: Bazen girişimler çözüm odaklı bir fikirden legal karmaşadan dolayı kapanmaya kadar gidebiliyor.
Yetersiz network kullanımı: Yatırımcıların ya da kendi networkünü yeterince kullanamayan girişimcilerin bir kısmı başarısızlıklarını buna bağlıyor.
Moral: İş ve yaşam dengesi girişimcilerin her zaman sahip olduğu bir şey değildir. Bu sebeple tükenmişlikten kaçınma, kriz yönetimi, çıkmaza girdiğinde çabalarını yeniden yönlendirebilme vb. yapamayan girişimciler başarısız olabiliyor.
Hatadan dönememe: Kötü bir üründen, çalışandan veya karardan yeterince hızlı bir şekilde dönülememesi girişimleri başarısızlıkla yüz yüze getirebiliyor.
Kaynak: https://www.cbinsights.com/research/startup-failure-reasons-top/